Snart hverdag!

Sommeren nærmer seg slutten og på tross av hetebølge med tropenetter, fri fra jobb og flere is og vinglass enn vanlig, er ikke sommerferie nødvendigvis synonymt med late dager. Hetebølge og tropenetter er ikke alltid scenario for et hett sexliv. Ei heller er champagne-rus tilsvarende forelskelse og bobler i maven.

 

For barnefamiliene er sommerferien kanskje en av årets mest arbeidsomme perioder. Det skal pakkes, vaskes, arrangeres, underholdes og nytes. Barna skal opparbeide de fineste barndomsminner og hos foreldrene skal båndet til hverandre knyttes sterkere i glede over hva man har klart å oppnå… sammen…

 

Hos dem som ikke har familie og barn, kanskje ikke heller en kjæreste, er heller ikke sommerferie nødvendigvis enkelt. Heten fordrer at vi finner på noe ”ekstra kos” som å gå ut og spise eller tilbringe dagen på stranden. Det er ikke alltid like gledelig om man ikke har noen å gå ut med.

 

For de etablerte parene er sommerferien en tid der paret er sammen nesten hele tiden. Ingen får noe særlig tid for seg selv og dette kombinert med kravet om samarbeid å glede i 30 varmegrader ender ofte i mange flere krangler og misnøye enn noen sinne. Det er en kjent sak at samlivsterapeutene har mer å gjøre etter sommerferien og juleferien enn noen annen tid på året. Det er nemlig ikke så lett å være lykkelig!

 

For dem som ikke har noen å dele livet med ser imidlertid livet som foreldre og del av et par ofte ganske mer romantisk ut enn det er. Og for dem som lever i par, er det å få være ”sin egen”, frihet og ansvarsløshet ofte både en lengsel og et behov.

 

Kjærligheten blir altså ikke så mye enklere selv om det blir varmere, og for mange er det en lettelse når hverdagslivet begynner igjen. Den dagligdagse struktur, med de samme gjøremål til samme tidspunkt hver dag, er slett ikke det verste for hverken singles eller parfolk. Rutiner, fiskekaker, Netflix-serier og barnehager er heller ikke så dumt.

 

Synes du det høres litt treigt ut? Poenget er ikke at vi ikke skal glede oss, men at kravet om lykke og idyll er for stort. Glede kommer i glimt, og forutsetter dessuten evne til å sørge. Sørge over det som er tapt, gått i stykker eller aldri oppnådd. Uten sorg, ingen glede og uten glede, ingen sorg. Livet er ikke lett og hvem har sagt at det skal være det? Kjærlighet forutsetter hardt arbeid og investering. Når forelskelsen – som tross alt er noe ordentlig lureri – har lagt seg står man igjen med med en masse skuffelser, men heldigvis også mange muligheter: muligheter til å gi det man har av indre og ytre ressurser, så er det bare å håpe på det beste. Håpet er en av de mest virksomme ressursene vi har. Og med ny årstid kommer også nytt håp og nye muligheter.

 

Jeg slår et slag for hverdagen!