Ensom i korona

Har du følt deg ensom under pandemien? Du trenger ikke å takle ensomheten alene. Hos Lina Leyk Rådgivning kan du få råd og støtte av en erfaren terapeut.

Lina Leyk Rådgivning er en privat terapipraksis hvor du kan få hjelp til å takle livets små eller store utfordringer. 

Terapeut Lina Leyk har en master i idéhistorie og filosofi, noe som gjør at hun har full oversikt over de psykologiske metodene som har blitt brukt til å bedre menneskers psykiske utfordringer. 

Psykisk helse under pandemien

Lina Leyk har spesielt lang erfaring med å hjelpe mennesker ut av sorg og ensomhet. Dette er et problem som har økt spesielt mye under pandemien, og mange er bekymret over at smitteverntiltakene kommer til å skape en bølge av psykiske sykdommer.

Det har blitt utført flere undersøkelser under pandemien som viser at en større grad av befolkningen har slitt med ensomhet og psykiske plager under korona-tiden. En undersøkelse utført av FHI viste at det er de unge og aleneboende som sliter mest.

I undersøkelsen oppga hele én av fire at de ikke var fornøyd med livet, og problemet var verst i de kommunene hvor smitteverntiltakene har vært strengest. 

Få hjelp til å takle ensomheten

Ensomheten i befolkningen har gjort at det har blitt lange ventelister hos landets offentlige psykologer, men hos en privatpraktiserende terapeut som Lina Leyk, kan du få hjelp.

Som terapeut har Lina et stort fokus på å bruke prosesser som skaper håp, motivasjon og optimisme. Ved å snakke med en utenforstående terapeut kan du få hjelp til å se situasjonen fra et nytt perspektiv og få råd til hvordan du kan bedre din egen livskvalitet.

Vi er svært opptatt av å skape et godt forhold til våre klienter, slik at du får god effekt ut av terapien. Som terapeut har Lina bred kunnskap om menneskesinnet og hva man kan gjøre for å komme seg ut av isolasjon og ensomhet.

Uansett om du aldri har vært hos en terapeut eller har prøvd flere forskjellige terapeuter, kan vi hjelpe deg. Ta kontakt med oss for å bestille en time.

Les mer: Ensomhet

Årsaker til ensomhet under pandemien

Det er mange grunner til at ensomhet har blitt et større problem i løpet av pandemien. Den mest åpenbare er at de sosiale tiltakene har gjort at man må begrense hvor mange man møter. 

Dersom man ikke har så mange gode venner fra før av, kan de sosiale tiltakene gjøre at man føler seg ekskludert eller valgt bort. I de store byene i Norge har tiltakene vært såpass strenge at det ikke har vært mulig å møtes spontant på en kafé eller restaurant. 

Belastende for de som bor alene

Ensomheten har vært spesielt belastende for aleneboende og studenter. Mange studenter har ikke kunnet dra hjem til sine nærmeste i helger eller ferier, og mange som bor alene føler en høyere grad av kjedsomhet og ensomhet. 

I tillegg har bruken av hjemmekontor gjort at man omgås langt færre mennesker enn før. Selv om mange synes det er deilig å kunne ha hjemmekontor, kan dette også bidra til at man opplever mer ensomhet og isolasjon. 

Rekordmange har også mistet jobben som følge av pandemien. Arbeidsplassen er en av de viktigste sosiale arenaene vi har, og når man ikke har en jobb å gå til, er det lett å havne i en ond sirkel av ensomhet og depresjon.

Hvordan påvirker ensomhet helsen vår?

Ensomhet er ikke bare vanskelig å gå gjennom, forskning viser også at ensomheten er svært skadelig for helsen vår. 

Enkelte har sammenlignet det å være ensom med å være storrøyker, og det har flere ganger blitt bevist at det å føle seg ensom over lengre tid kan gi økt risiko for slag og hjerteinfarkt

Ensomhet kan også gi grobunn for psykiske lidelser som angst og depresjon. Når det er sagt, føler de fleste seg litt ensomme fra tid til annen – men det er den vedvarende følelsen av ensomhet som kan være helseskadelig. 

Dette kan du gjøre selv

Livet kan føles håpløst når man er mye ensom, men det er heldigvis noen ting man kan gjøre selv for å bedre situasjonen. 

  • Ensomhet kan føles skamfullt, men det er viktig å ikke klandre deg selv for at du føler deg ensom. Mennesker er sosiale vesener, og det er helt naturlig at du føler deg ensom i en så isolert tid.
  • Digitale sammenkomster og telefonsamtaler kan hjelpe til en viss grad. Å møtes over en videotjeneste er kanskje ikke helt det samme som å møtes fysisk, men det kan gjøre at man føler seg litt mindre alene. 
  • Benytt deg av denne tiden til å gjøre noe som føles meningsfylt for deg. Kanskje har du en hobby du aldri har fått tid til å dyrke?
  • Prøv å komme deg litt ut i dagslyset på dagen. For mange har det å komme seg ut, spesielt i naturen, en terapeutisk effekt. 
  • Oppretthold de sunne rutinene dine, selv om du føler deg trøtt eller tiltaksløs. Spis sunt, ta pauser fra skjermbruk og legg deg og stå opp til omtrent samme tid hver dag.

Få hjelp av en erfaren terapeut

En av de mest effektive tiltakene mot psykiske plager er imidlertid å snakke med en terapeut. Hos Lina Leyk Rådgivning kan du snakke fritt om din situasjon, og sammen kan vi ta tak i det du sliter med.

Vårt mål er å få deg til å bli bedre kjent med deg selv, forstå dine egne motiver og handlinger og dermed endre din livsinnstilling og atferd. 

Lina Leyk har mange års erfaring med terapi både for barn, par og enslige. Vi kan hjelpe deg enten du føler deg ensom, om du er «evig singel», om du trenger samlivsterapi eller bare en erfaren samtalepartner som kan hjelpe deg med livets utfordringer.

Kontakt oss i dag

Vi holder til i hyggelige lokaler sentralt i Oslo. For å bestille time hos oss, kontakt Lina på mail liholt@online.no eller på telefon 952 41 788. 

Du kan også kontakte oss via lenken nedenfor. Velkommen til Lina Leyk Rådgivning!