Ensomhet hjelp

Ensomhet er svært normalt, men fortsatt er det mange som ikke tør å si fra om at de er ensomme. Hos Lina Leyk Rådgivning kan du få råd og støtte til å takle situasjonen.

Lina Leyk Rådgivning er en privat terapipraksis som holder til sentralt på Frogner i Oslo. Hos oss kan du snakke åpent om dine utfordringer og få gode råd til hvordan du kan takle dem. 

Lina Holte-Leyk er utdannet filosof, og vår terapipraksis er et alternativ til vanlige psykologer og psykiatere. Du trenger ikke henvisning for å komme til oss. Vi har lang erfaring med å hjelpe både unge og voksne med plager som ensomhet, angst, depresjon og kjærlighetssorg. 

Ta kontakt med oss i dag for å bestille en time eller for en uforpliktende prat.

Ensomhet – ufrivillig alene

Ordene ensom og alene brukes ofte om hverandre, men det er en vesentlig forskjell mellom det å være ensom og alene. Enkelte velger å bo og være alene de fleste kveldene etter jobb, og har det helt fint med det. 

Når man er ensom har man derimot ikke valgt å sitte alene på en lørdagskveld – men man tror kanskje at alle andre er opptatt, eller føler ikke at man har noen å gå til. Denne situasjonen kan tære på psyken over tid, og kan føre til at man går for mye rundt i sine egne tanker. 

Å være litt ensom nå og da trenger ikke å være skadelig, men dersom du ofte er ensom, kan det føre til at du havner i en ond sirkel hvor du grubler for mye over fortiden, og bekymrer deg for mye over fremtiden. Selv om det er sunt med tid for seg selv, har vi alle godt av å føle at vi er en del av et fellesskap. 

Ensomhet i Norge

Hvis du ofte føler deg ensom, er du ikke alene. I SSB sin levevilkårsundersøkelse fra 2017, svarte 16 prosent nordmenn at de slet med ensomhet. En nyere undersøkelse fra 2020 viste at hele 45 prosent unge hadde følt seg ensomme under coronapandemien. 

Til tross for dette er det ikke så ofte man hører noen innrømme at de føler seg ensomme. I dagens samfunn blir man ofte ansett som vellykket dersom man er sosial og har en stor omgangskrets. Hvis man ikke har så mye sosial kontakt med venner, kan man derfor føle seg annerledes eller mindre vellykket. 

Sosiale medier kan virke både positivt og negativt inn på følelsen av ensomhet. Det kan på en måte gjøre det enklere å ta initiativ og få kontakt med andre, men sosiale medier kan også gjøre at man får et falskt bilde av at alle andre er mer sosiale enn en selv. 

Ensomhet og psykisk helse 

De fleste mennesker opplever ensomhet en eller annen gang i livet, men i Norge er det de unge og eldre som oftest oppgir at de er plaget av ensomhet. Hvis man bor alene, er «evig singel» eller mangler nære relasjoner med felles interesser, kan dette forsterke den vonde følelsen. 

For enkelte personer kan ensomheten være et problem som kommer og går, mens andre opplever den som et tyngende, vedvarende problem.

Hvor fort man kjenner seg ensom avhenger også av forskjellige personlighetstrekk. Hvis du for eksempel er ekstrovert, har du et stort behov for å være sosial, og det å være med andre mennesker gir deg energi.

Da kan man fort begynne å føle at man er ensom eller underernært på sosial kontakt. Er du introvert, har du derimot et større behov for å være alene, og det å være sosial med andre folk kan ofte ta mer energi enn det gir. 

Ensom sammen med andre mennesker

Man trenger imidlertid ikke å sitte alene hjemme i sofaen for å føle seg ensom og isolert. Det er også vanlig å føle seg ensom blant andre mennesker. Den gnagende ensomhetsfølelsen gjør ikke bare vondt der og da, men den kan også påvirke helsen på en negativ måte. 

Enkelte forskere mener at ensomhet er like skadelig som å røyke 15 sigaretter om dagen, og at ensomhet kan føre til hjerteproblemer. 

Dette kan blant annet komme av stresshormonene hjernen produserer når man er ensom. Det kan også komme av at det er lett å begynne å leve en mer usunn livsstil når man føler seg ensom.

Derfor er det viktig å få hjelp når du begynner å føle på ensomhet eller isolasjon. Å snakke med en profesjonell om hva du føler kan gi deg en følelse av lettelse og hjelpe deg til å bli mindre ensom i hverdagen. Det kan også gjøre at du har lettere for å snakke om problemet med venner eller familie hvis du føler for det. 

Få hjelp hos Lina Leyk Rådgivning

Hos Lina Leyk Rådgivning kan du få hjelp med å takle ensomheten, og råd om hvordan du kan komme deg ut av situasjonen. Lina Leyk Rådgivning er en privatpraksis for deg som ønsker veiledning rundt livets utfordringer uten å måtte oppsøke lege eller psykolog. 

Man kan alltids snakke med venner eller familie om de vanskelige tingene i livet, men noen ganger er det aller beste å snakke med en utenforstående og objektiv fagperson som vil deg vel. 

Lina har en mastergrad i filosofi, og har omfattende kunnskap om ulike psykologiske metoder som blir brukt for å takle utfordringer som depresjoner, kjærlighetsliv og sorg. Hun har mange års erfaring med å hjelpe både par, enslige og barn (mobbing, trassalder og utagering). 

Vår metode 

Forskning har flere ganger vist at det ikke nødvendigvis er psykologens metode som er avgjørende for en effektiv behandling, men heller relasjonen mellom pasienten og psykologen. 

For at behandlingen skal være effektiv er det altså svært viktig at du føler deg sett og forstått av personen du møter. Lina Leyk Rådgivning bruker samtalemetoder som fremmer håp, motivasjon, positive forventninger og korrigerte erfaringer. 

Som filosofer har vi bred kunnskap om menneskesinnet og de mange teoriene som kan brukes for å skape endring. Vi mener at de beste terapeutene er de som klarer å skape en god relasjon til pasientene sine. 

Vi legger mye vekt på å raskt finne ut hva problemet er og hva som kan gjøres for å forbedre situasjonen. Det er viktig for oss at du føler deg forstått når du kommer til oss. Vi er løsningsorienterte og tilbyr varme og vennlige omgivelser. Hos oss kan du føle deg trygg på å dele dine utfordringer. 

Ta kontakt med oss i dag!

Ensomhet kan være en ond sirkel, og det er viktig å søke hjelp og sette ord på problemene sine så man ikke begynner å grave seg ned. 

Hos Lina Leyk Rådgivning får du et trygt sted å dele problemene dine uansett om det handler om ensomhet, problemer i kjærlighetslivet, depresjoner eller terapi for barn og ungdom. 

Kanskje har du gått til en tradisjonell psykolog før, og føler ikke at det har hjulpet? Vi er et alternativ til tradisjonell psykologpraksis som kan gi deg støtte og rådgivning rundt livets små og store utfordringer. 

Lina Leyk Rådgivning holder til sentralt på Oslo vest i Uranienborgveien 1. For å bestille en time hos oss, kontakt oss på telefon eller via lenken nedenfor. Vi gleder oss til å høre fra deg.